Pages

Bu Blogda Ara

Satranç Hakkında

12 Ekim 2013 Cumartesi
      Sevgili ziyaretçiler, bugün satranç hakkında blog açışımın ilk günü. Benim adım Furkan Akca. İnşallah önümüzdeki günlerde başlangıç, amatör, orta seviye ve ileri seviyo olmak üzere 4 adımda satranç derslerimizle karşınızda olacağız. İlk olarak satrancın başlangıcı üzerinde durmak istiyorum. Satrancın yaşı olarak düşündüğümüzde en verimli yaşlar 2-8 yaş aralığındadır. Ama tabi ki bu 8 yaşı geçtiyseniz artık olmaz anlamına gelmemekte. 2 ile 8 yaş arası olmasının en büyük nedeni hafızadır. Bilindiği üzere çocukların hafızaları bazı nedenlerden dolayı daha üstün ve daha fazla akılda tutmaya yöneliktir. Satranç ile bu zeka kapasitesini artırmak mümkün. Her anne ve baba oğlunun veya kızının bedensel, zihinsel, ruhsal ve duygusal olarak gelişmesini temenni eder. Bu nedenle pek çok anne, baba satranca çocuğunu yöneltmek ister. Bazı kaynak yetersizliği ve antrenör eksikliğinden dolayı bu başlangıç yarım kalır hatta bırakmak zorunda kalınır. İşte bu eksiklikten dolayı bu sayfayı açmış bulunuyor ve çocuklarınızın satrançta ilerlemesini zevkle seyretmekte bulunuyorum.

        Satrancın spor dalında yer almasının sebebi ise akıl oyunu olmasıdır. İnsanlar satrancı akıl sporu olarak adlandırmış ve başlayanın durmak bilmediği, hem eğlendirici hem de zeka geliştirici bu oyunun temel kuralları ileriyi düşünüp, en doğru hamleyi yapmaktır. Satrancı iyi oynayan bir birey yalnızca satrancını değil, dünyasını da geliştirir. Tıpkı hayatta olduğu gibi satrançta kazanmak istiyorsak sakin davranmalı, heyecana yer vermeden rakibin hamlesini düşünüp güzel hamlelerle karşılık vermeliyiz. Yani anlatmak istediğim satranç bir hayat gibidir. Bunu eski Amerika Birleşik Devleti Başkanı olan Benjamin Franklin "Satranç bir tür yaşam, yaşam bir tür satrançtır" diyerek güzelce belirtmiştir. Milli satranç takımının eski çalıştırıcısı Vasukov ise "Büyük hayatın küçük bir modeli" diyerek belirtmiştir.Akla genellikle şu soru gelir. Yani ben satranç oynadığımda, satranç oynayış tarzımla birlikte hayata bakışımda mı değişecek? Evet bu doğru, çünkü satrançtaki öneriler aynı hayattaki tavsiyelerdir.

  • Zamanını iyi kullan.
  • Önce düşün sonra oyna.
  • Kurallara uy.
  • Dürüst oyna.
  • Plan yapmadan harekete geçme.
  • Oyunun ortasında durumunu değerlendirip hareket et.
  • Rakiplerine saygılı davran.
Gördüğümüz gibi hayatla pek de farklılık bulunmayan uyarılardır bunlar. Çocuğunuz gelişimindeki en önemli faktörleri satranç sayesinde de kavrayabilir. Bunun yanı sıra ben ilk Kütahya birinciliğimi 2. sınıfta iken almıştım. İnsanın kendine olan güvenini nasıl etkilediğimi sanırım anlatmama gerek yok. Çocuğunuzun başarı kavramını, hayatta yenmenin de kaybetmenin de olduğunu ve kazanmak için öncelikle çalışmak ve azim göstermek gerektiğini öğrenmesi için satranç adı verilen akıl sporu işte burada öğretiliyor.

       Dünyanın eski satranç şampiyonu Alekhin'in de dediği gibi "Ben satranç sayesinde kendimi eğittim" satranç bizi eğitir. hayattan ders çıkaran ve belki de yaşadığımız ülkenin bayrağını şereflendiren bir dünya şampiyonu sizsiniz, neden olmasın? Her şeyi nasip meselesi demeyi bırakalım lütfen. Önce talep etmek lazım ki nasip olacak. Düşünsenize dünyaca tanınan satranç şampiyonu Kasparov'un satrançla tanışmamış olduğunu. Ülkemizde bir çok yetenek daha haberi bile olmadan hayatını yitiriyor. Artık satrançla tanışıp yeteneklerimizi keşfetme zamanı. Bu vereceğimiz sitede ilk olarak başlangıçtan girip taşların hareketlerinden yani en baştan başlayıp, en geniş varyant gösterimlere kadar ilerleyeceğiz. Lütfen iyi bir satranç ustası olmak istiyorsanız bizi takip edin ve beğenilerinizle bizlere destek olun. Sorularınız var ise c.akca43@hotmail.com veya akca432008@hotmail.com adreslerinizde her türlü soruyu iletebilirsiniz. Yayınların üzerindeki renkli yazılara tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder