Pages

Bu Blogda Ara

Taş Hareketleri (Ders 29) At

20 Ekim 2013 Pazar
At kaleden, filden veya vezirden daha az kareyi kontrol eder fakat atın tüm taşlardan üstün olduğu bir tarafı vardır. At herhangi renkteki bir taşın (Sizinki veya rakibin taşı fark etmez) üzerinden atlayabilir. At bitişiğinde bulunan taşlara bir şey yapamaz ama üzerinden atlayabilir.

Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 28) At

20 Ekim 2013 Pazar
At da diğer taşlar gibi köşelere gittiğinde hakimiyeti düşer ve yalnızca 2 kare hakimiyetine alabilir.

Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 27) At

20 Ekim 2013 Pazar
At düz olarak 2 kare ileri bir kare yan olarak ilerler. Bu şekle L şekli denir. Yani at L şekli çizerek ilerler ve yer. Atın kontrol ettiği kareler şekilde gösterilmiştir. Merkezde olan bir at 8 kareyi kontrol edebilir.  

Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 26) At

20 Ekim 2013 Pazar
At tahtadaki en orijinal taştır. At genellikle oyun başlarında fil ile aynı değerdedir. Atı kullanmayı bilenler genellikle sona kadar değişmeden saklayıp piyon yardımıyla hücuma giderler. At L şekli çizer.

Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 25) Vezir

20 Ekim 2013 Pazar
Vezir eğer taşı almak isterse tıpkı diğerleri gibi fili yer ve yerine geçer.

Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 24) Vezir

20 Ekim 2013 Pazar
Şunu da ekleyeyim ki tıpkı diğer taşlar gibi Vezir'in de köşelere gittikçe hareket yönü azalır. 

Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 23) Vezir

20 Ekim 2013 Pazar
Evet arkadaşlar, bu dersimizde de satrancın en kuvvetli taşına bakacağız. Vezir bütün yatay, dikey ve çaprazlara hareket eder. Fil ile kalenin birleşimi hali gibidir. Fakat bu demek değildir ki fille, kale vezire eşit. Vezir her zaman çok değerli taş olarak bilinmiş ve satrancın en önemli taşı olmayı hak kazanmıştır. Vezir merkezdeyken 8 tarafı birden kontrol altına alır ve toplamda 27 kareyi kontrol eder! Tıpkı diğer taşlar gibi üzerinden atlayamaz ve eğer taş yerse tıpkı diğer taşlar gibi yediği taşı kaldırıp yerine geçer. 

Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 22) Fil

20 Ekim 2013 Pazar
Son olarak bunu da ekliyeyim. Filleri yan yana koymak her zaman iyidir çünkü filler birbirini tamamlar. Satranç oyununu daha sıfırdan takip edenler için şuan pek bir şey ifade etmez ama ileride oyun oynarken bu tür konumlar getirmeye çalışınız.

Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 21) Fil

20 Ekim 2013 Pazar
Ama fil kenarlara konulduğunda hareket alanı sınırlandırılmış olur ve sadece yedi kareyi kontrol eder. Unutmayın siyah fil siyah karelerde, beyaz fil de beyaz karelerde hareket edebilir. Bu yüzden filleri köşeyi koyunca hareket alanını sıkıştırmış oluruz. 

Read more ...

Satranç Taşları (Ders 20) Fil

20 Ekim 2013 Pazar
Evet arkadaşlar, fil uzak mesafeleri kontrol edebilen bir taştır. satranç tahtasının ortasında bulunan bir fil dört yöne de hareket edebilir ve 13 kareyi birden kontrol altına alabilir. Yani kareden yalnızca 1 eksik

Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 19) Fil

20 Ekim 2013 Pazar
Gördüğünüz gibi bu bütün taşlarda aynıdır. Eğer bir taşı yiyorsanız mutlaka o taş nerdeyse siz de oraya gelmelisiniz ve yediğiniz taş satranç tahtasından kalkar. Ve asla o atın sol aşağı tarafına gelemez. 
Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 18) Fil

19 Ekim 2013 Cumartesi
Evet arkadaşlar, kale dersimizi de bitirdikten sonra Fil'e geçiyoruz. Fil çaprazlar halinde aynı kale gibi önüne taş gelene kadar ilerler. Eğer önünde kendi taşı varsa taşın yanına kadar gelebilir. Eğer rakip taş varsa O taşı yeme şansı da vardır.

Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 17) Kale İçin

18 Ekim 2013 Cuma
Önceki derste de dediğimiz gibi bir taş kendi taşını asla yiyemez veya yaptığı harekette üzerinden geçemez. Satranç tahtasında 2 kendi kalesi ve 2 de rakip kaleden 4 kale bulunmaktadır. Bu kaleler oyun başlarında hareketleri yoktur. Çünkü kendi taşları etraflarında olduğundan hareket edemezler. Bu yüzden kale oyun sonundaki taşlar arasında yer alır. Kale, Vezir'den sonra en değerli Şah koruma taşıdır. Kalenin hareketi için yapılması gereken şey kendi taşlarıyla kalenin önünü açmaktır.

Read more ...

Taş Hareketleri (Ders 16) Kale

18 Ekim 2013 Cuma
Evet arkadaşlar, İlk taşımız olan Piyon'u bitirdikten sonra Kale'ye geçiyoruz. Kale çizgiler halinde önüne taş geçene kadar her yere gidebilir. Önüne taş geçerse de resimde görüldüğü gibi onu kendi tercihinde yiyebilir. Piyonda taş yemeyi göstermiştim fakat yedikten sonra konumunu göstermemiştim. Şuan fark ettiğim için hemen söyleyeyim, eğer bir taşı yiyorsanız o taş alınır ve satranç tahtasından çıkartılır. Yediğiniz taşın olduğu kareye sizin taşınız eklenir. Ve asla kendi taşınızı yiyemezsiniz. Yani orada siyah fil yerine beyaz fil olmuş olsaydı, kale sağ tarafa gitmek istiyorsa en fazla filinin hemen solundaki kareye kadar gidebilir. Şuan fotoğraflarla anlatım olduğundan problem yaşıyor olabilirsiniz. Biraz daha ileride videolu anlatımları da siteye ekleyeceğim. Şimdilik yalnızca dersleri takip edip satranç taşlarının yerlerini ve hareketlerini ezberleyiniz.   

Read more ...

Simetri (Ders 15)

18 Ekim 2013 Cuma
SİMETRİ...

Read more ...

Satrançta Simetri (Ders 14)

18 Ekim 2013 Cuma
Satrançta başlarken bu konumda başlayacağımızı unutmayalım. Şu an piyonların hareketini ve taşların yerlerini öğrendik. Satrançta bir simetri olduğu bilgisi de aklımızda bulunsun. Siyah taşın, beyaz taşa karşı bir üstünlüğü olmadığı gibi beyazın da siyaha karşı bir üstünlüğü yoktur. Oyuna başlama hamlesini ilk önce beyaz yapar ve ardından siyah yapar. Bu böyle devam eder. Oyunun amacı Şah'ı köşeye sıkıştırmak ve taşın ismiyle ( ŞAH ) çekmektir. İleride taşların işlevlerini öğrendikten sonra ne demek istediğimi anlayacaksınız. Bu taşların yerlerini öğrenme ve taşların hareketlerini öğrenme biraz sıkıcı gelebilir. Fakat iyice öğrendikten sonra oynayacak düzeye gelirseniz temin ederim ki günde 4 saatten aşağı oynamak istemeyeceksiniz. Bunun yalnızca oyun olarak görülmemesi de satrancın artılarından yalnızca biri. Antrenör olup para kazanmak veya benim yaptığım gibi blog veya site açıp, hem para kazanıp hem de diğer insanlardan ücret almadan para kazanmak sizin elinizde. Yalnızca bu öğrenme aşamasında biraz sabır gerekli. Zaten öğrendikten sonra öyle bir zevk alacaksınız ki eğlenirken öğrenecek ve ciddi ciddi geliştiğine şahit olacaksınız.

Read more ...

GEÇERKEN ALMA (Ders 13)

17 Ekim 2013 Perşembe
SATRANCIN KADER DEĞİŞTİREN KURALLARINDAN BİRİDİR GEÇERKEN ALMA. GENELLİKLE YENİ BAŞLAYANLARA ÖĞRETİLMEZ BU KURAL FAKAT BU KURAL SAYESİNDE KAZANAN ÇOK KİŞİ VAR. BU YÜZDEN ÖĞRETMEK İSTİYORUM. GEÇERKEN ALMA YUKARIDA DA GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DAHA HİÇ HAREKET ETMEMİŞ BİR PİYONUN 2 Lİ SÜRÜLEREK DİĞER PİYONUN YANINA GELME ŞEKLİDİR. BU DURUMDA SANKİ BİRLİ SÜRMÜŞ GİBİ SİYAH PİYON BEYAZI ALABİLİR. FAKAT GENELLİKLE KARIŞTIRILAN ŞEY PİYONUN BİRLİ SÜRDÜKTEN SONRA DA ALINABİLİR GÖRÜLMESİDİR. BU KESİNLİKLE YANLIŞTIR. GEÇERKEN ALMA OLABİLMESİ İÇİN PİYONUN 2 KARE BİRDEN SÜRMESİ GEREKMEKTEDİR.

Read more ...

Rütbe Yükseltme (Ders 12)

17 Ekim 2013 Perşembe
PİYONLARDA OYUN SONUNDAN KAST ETTİĞİM İŞTE BUYDU; RÜTBE YÜKSELTME. PİYONLAR KARŞI RAKİBİN EN SON YERİNE GİDİNCE PİYONDAN VEZİRE TERFİYE EDERLER. VEZİRİN HAREKETLERİNİ DAHA İŞLEMEDİK AMA ŞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ Kİ, VEZİR SATRANÇTA EN ÖNEMLİ TAŞTIR. BU YÜZDEN USTA OYUNCULAR TARAFINDAN BİR PİYON BİR VEZİR ŞEKLİNDE GÖRÜLMÜŞ VE 1 PİYON SAYESİNDE OYUN KAZANAN ÇOK OLMUŞTUR.

Read more ...

KAPALI OYUN (Ders 11)

17 Ekim 2013 Perşembe
GENELLİKLE KARŞISINDAKİ RAKİP ÇOK USTAYSA BU ŞEKİLDE OYUN KAPATMA TERCİH EDİLİR. PİYONLARIN BU KONUMA GELMESİ OYUNUN DA KANMASI HALİNE GELECEK VE FAZLA BİR HAMLE ŞANSI KALMAYAN OYUNA İTECEKTİR. BU DURUMDA PİYONLARIN HAREKETLERİ BLOKE EDİLMİŞ VE TAŞLAR HAREKETSİZ KALMIŞTIR.

Read more ...

PİYON BLOKE (Ders 10)

17 Ekim 2013 Perşembe
DAHA ÖNCEKİ DERSTE DEDİĞİM GİBİ PİYON ÖNÜNDEKİNİ DEĞİL YALNIZCA İLERİ ÇAPRAZINDAKİLERİ YİYEBİLİR. BU KONUMDA OLAN BİR DURUMDA İKİ PİYON BİRBİRİNİN ÖNÜNÜ KAPATMIŞ VE BİRBİRLERİNİ BLOKE ETMİŞLERDİR. ÖNLERİNİN AÇILMASI İÇİN ÇAPRAZINA GELEN BİR TAŞI YİYİP İKİSİNİN DE ÖNÜNÜN AÇILMASI SAĞLANACAKTIR.

Read more ...

Piyon Taş Alma (Ders 9)

17 Ekim 2013 Perşembe
EVET ARKADAŞLAR, GELELİM PİYONLARDA TAŞ ALMA İŞLEMİNE. PİYONLAR DÜZ İLERLERLER FAKAT TAŞ ALIRKEN ÖNÜNDEKİ ALMA GİBİ BİR LÜKSLERİ YOKTUR. PİYONLAR YALNIZCA İLERİ ÇAPRAZINDAKİ BULUNAN TAŞLARI YİYEBİLİRLER. YUKARIDAKİ DURUMU GÖZE ALIRSAK BEYAZ İÇİN GÜZEL BİR KONUM OLMUŞ VE SİYAHA YA KALENİ YA DA ATINI VERİRSİN ŞEKLİNDE BİR UYARI OLMUŞTUR. SİYAH YA İSTEDİĞİ BİR TAŞI KAÇIP DİĞERİNİ VERECEK YA DA BEYAZIN BİRİSİNİ YEMESİNE İZİN VERECEKTİR. 

Read more ...

Piyon Sürüşü ( Ders 8 )

17 Ekim 2013 Perşembe
ÖNCEKİ DERSTE DE DEDİĞİM GİBİ PİYON İLK KONUMUNDAYKEN 2 KARE VEYA 1 KARE GİTME ŞANSINA SAHİPTİR FAKAT EĞER OYNANDIYSA YALNIZCA BİR KARE GİDEBİLİR.

Read more ...

Taş Hareketleri ( Ders 7 ) Piyon

17 Ekim 2013 Perşembe
EVET ARKADAŞLAR, BUNDAN SONRAKİ DERSLERİMİZDE İSE TAŞLARIN HAREKETLERİ KONUSUNU İŞLEYECEĞİZ. PİYON, SATRANCIN EN TUHAF TAŞLARINDAN BİRİDİR. İLK BAŞLARDA ÖNEMSENMEDEN VERİLEN PİYONLAR İLERİ AŞAMALARDA OYUN KAZANDIRACAK GÜCE GELEBİLİR. BU YÜZDEN PİYONLARI OYUNUN BAŞINDA KÜÇÜMSEMEDEN DÜZGÜN KARARLARLA KORUMALI VE TAŞ EKSİKLİĞİNE DÜŞMEMELİYİZ. PİYON İLK KONUMUNDAYKEN (TAŞLARIN DİZİLİŞİNİ ÖĞRENMİŞTİK, YANİ DAHA BAŞLANGIÇ KONUMUNDAYKEN) 1 KARE VEYA 2 KARE OYNAYABİLİR. FAKAT 1 VEYA 2 KARE OYNADIKTAN SONRA YALNIZCA 1 KARE İLERLEYEBİLİR.  

Read more ...

Satranç Taşları ( Ders 6 ) Piyon

14 Ekim 2013 Pazartesi
EVET ARKADAŞLAR SON TAŞIMIZ OLAN PİYONA GELELİM. PİYONLAR GENEL KÜÇÜK TAŞLARDIR VE OYUNUN BAŞINDA İŞLEVLERİ KÜÇÜKTÜR. RESİMDEKİ RENKLİ YERDE VE ASIL TAŞLARIN BİR KARE ÖNLERİNDE BULUNURLAR. OYUNUN BAŞINDA 8 TANE PİYON VARDIR. GENELLİKLE USTALARIN MAÇLARINDA BİR PİYON ÇOK ÖNEMLİDİR. BUNU ÖNEMLİ KILAN İSE PİYONUN VEZİR'E DÖNME ÖZELLİĞİNİN BULUNMASIDIR. SONRAKİ DERSLERDE SATRANÇ TAŞLARININ HAREKETLERİ ÜZERİNDE DURACAĞIZ. SİZDEN İSTEDİĞİMİZ ŞU ANA KADAR İŞLENEN DERSLERİ, YANİ TAŞLARIN YERLERİNİ EZBERLEMENİZ OLACAKTIR.

Read more ...

Satranç Taşları ( Ders 5 ) Vezir ve Şah

14 Ekim 2013 Pazartesi
EVET ARKADAŞLAR GELELİM OYUNUN EN İYİ İKİLİSİNE. DAHA SONRAKİ DERSLERDE GÖREVLERİ DETAYLICA ANLATACAĞIM AMA ŞİMDİDEN AKLINIZDA BULUNSUN. ŞAH OYUNUN AMACIDIR. OYUNUN GENEL AMACI ŞAHI ESİR ALMAKTIR. ŞAH E KARESİNDE BULUNAN NOKTADA BULUNMAKTADIR. VEZİR İSE SANKİ BİR KALEYE BENZEYEN TAŞTIR. ŞAHIN EN ÖNEMLİ KORUMASIDIR. SATRANÇ TAHTASINDAKİ KONUMLARI İSE VEZİR DAİMA KENDİ RENGİNDE KALIR. YANİ BEYAZ VEZİR BEYAZ KARESİNDE SİYAH VEZİR DE SİYAH KAREDE BULUNUR. VEZİRİN YANI İSE ŞAH'A AİTTİR.

Read more ...

Satranç Taşları ( Ders 4 ) Fil

14 Ekim 2013 Pazartesi
Evet arkadaşlar, Bu bölümde de filleri işleyeceğiz. Filler de genellikle oyun başlarında kullanılır ve oyunun başında fotoğrafta renkli kareler içinde bulunan yerlerdedir. Her oyuncunun tıpkı at ve kale gibi 2'şer tane bulunmaktadır ve hemen atların yanında yer alır.

Read more ...

Satranç Taşları ( Ders 3 ) At

14 Ekim 2013 Pazartesi
Evet arkadaşlar, geldik 3. derse. Bu derste atların yerini öğreneceğiz. Atlar resimdeki renkli yerlerle gösterilmiş olan taşlardır. Her oyuncuda 2'şer tane bulunur. Ve genellikle oyunun başlarında kullanılır. Atlar, Kalelerin hemen yanında yer alır.

Read more ...

Satranç Taşları ( Ders 2 ) Kale

14 Ekim 2013 Pazartesi
EVET ARKADAŞLAR, ŞİMDİ SATRANCIN TAŞLARINDAN İLK DERSİMİZ OLAN KALEYLE BAŞLAYACAĞIZ. ÖNCELİKLE SATRANÇTA YERLER KONUSUNU EZBERLEMEMİZ GEREKMEKTE. KALELER RESİMDE GÖSTERİLEN SATRANÇ TAHTASININ KÖŞELERİNDE BULUNMAKTADIR. KALELERİN GENELLİKLE OYUN SONLARI KUVVETLİDİR.

Read more ...

Satranç Taşları ( Ders 1 )

14 Ekim 2013 Pazartesi
Sevgili Arkadaşlar, İlk olarak öğreneceğimiz ders satranç taşları olacak. Satrançta 2 renk taşlar vardır. Bunlardan biri beyaz diğeri ise siyahtır. Beyaz ve siyah oyuncuların 16'şar taşlarından toplam 32 tane taş bulunmaktadır. Taşlar sırasıyla Kale, At, Fil, Vezir, Şah ve Piyon olmak üzere 6 gruba ayrılır. Piyonlardan 8 tane, Fil, At ve Kalelerden ise 2'şer tane bulunmaktadır. Bir daha ki dersimizde taşların yerlerini ve genel tanımlarını öğreneceğiz.

Read more ...

Satranç Hakkında

12 Ekim 2013 Cumartesi
      Sevgili ziyaretçiler, bugün satranç hakkında blog açışımın ilk günü. Benim adım Furkan Akca. İnşallah önümüzdeki günlerde başlangıç, amatör, orta seviye ve ileri seviyo olmak üzere 4 adımda satranç derslerimizle karşınızda olacağız. İlk olarak satrancın başlangıcı üzerinde durmak istiyorum. Satrancın yaşı olarak düşündüğümüzde en verimli yaşlar 2-8 yaş aralığındadır. Ama tabi ki bu 8 yaşı geçtiyseniz artık olmaz anlamına gelmemekte. 2 ile 8 yaş arası olmasının en büyük nedeni hafızadır. Bilindiği üzere çocukların hafızaları bazı nedenlerden dolayı daha üstün ve daha fazla akılda tutmaya yöneliktir. Satranç ile bu zeka kapasitesini artırmak mümkün. Her anne ve baba oğlunun veya kızının bedensel, zihinsel, ruhsal ve duygusal olarak gelişmesini temenni eder. Bu nedenle pek çok anne, baba satranca çocuğunu yöneltmek ister. Bazı kaynak yetersizliği ve antrenör eksikliğinden dolayı bu başlangıç yarım kalır hatta bırakmak zorunda kalınır. İşte bu eksiklikten dolayı bu sayfayı açmış bulunuyor ve çocuklarınızın satrançta ilerlemesini zevkle seyretmekte bulunuyorum.

        Satrancın spor dalında yer almasının sebebi ise akıl oyunu olmasıdır. İnsanlar satrancı akıl sporu olarak adlandırmış ve başlayanın durmak bilmediği, hem eğlendirici hem de zeka geliştirici bu oyunun temel kuralları ileriyi düşünüp, en doğru hamleyi yapmaktır. Satrancı iyi oynayan bir birey yalnızca satrancını değil, dünyasını da geliştirir. Tıpkı hayatta olduğu gibi satrançta kazanmak istiyorsak sakin davranmalı, heyecana yer vermeden rakibin hamlesini düşünüp güzel hamlelerle karşılık vermeliyiz. Yani anlatmak istediğim satranç bir hayat gibidir. Bunu eski Amerika Birleşik Devleti Başkanı olan Benjamin Franklin "Satranç bir tür yaşam, yaşam bir tür satrançtır" diyerek güzelce belirtmiştir. Milli satranç takımının eski çalıştırıcısı Vasukov ise "Büyük hayatın küçük bir modeli" diyerek belirtmiştir.Akla genellikle şu soru gelir. Yani ben satranç oynadığımda, satranç oynayış tarzımla birlikte hayata bakışımda mı değişecek? Evet bu doğru, çünkü satrançtaki öneriler aynı hayattaki tavsiyelerdir.

  • Zamanını iyi kullan.
  • Önce düşün sonra oyna.
  • Kurallara uy.
  • Dürüst oyna.
  • Plan yapmadan harekete geçme.
  • Oyunun ortasında durumunu değerlendirip hareket et.
  • Rakiplerine saygılı davran.
Gördüğümüz gibi hayatla pek de farklılık bulunmayan uyarılardır bunlar. Çocuğunuz gelişimindeki en önemli faktörleri satranç sayesinde de kavrayabilir. Bunun yanı sıra ben ilk Kütahya birinciliğimi 2. sınıfta iken almıştım. İnsanın kendine olan güvenini nasıl etkilediğimi sanırım anlatmama gerek yok. Çocuğunuzun başarı kavramını, hayatta yenmenin de kaybetmenin de olduğunu ve kazanmak için öncelikle çalışmak ve azim göstermek gerektiğini öğrenmesi için satranç adı verilen akıl sporu işte burada öğretiliyor.

       Dünyanın eski satranç şampiyonu Alekhin'in de dediği gibi "Ben satranç sayesinde kendimi eğittim" satranç bizi eğitir. hayattan ders çıkaran ve belki de yaşadığımız ülkenin bayrağını şereflendiren bir dünya şampiyonu sizsiniz, neden olmasın? Her şeyi nasip meselesi demeyi bırakalım lütfen. Önce talep etmek lazım ki nasip olacak. Düşünsenize dünyaca tanınan satranç şampiyonu Kasparov'un satrançla tanışmamış olduğunu. Ülkemizde bir çok yetenek daha haberi bile olmadan hayatını yitiriyor. Artık satrançla tanışıp yeteneklerimizi keşfetme zamanı. Bu vereceğimiz sitede ilk olarak başlangıçtan girip taşların hareketlerinden yani en baştan başlayıp, en geniş varyant gösterimlere kadar ilerleyeceğiz. Lütfen iyi bir satranç ustası olmak istiyorsanız bizi takip edin ve beğenilerinizle bizlere destek olun. Sorularınız var ise c.akca43@hotmail.com veya akca432008@hotmail.com adreslerinizde her türlü soruyu iletebilirsiniz. Yayınların üzerindeki renkli yazılara tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Read more ...